Monday, March 18, 2013

DAILY BREAD

One of the things I have missed a lot from Finland is the rye bread. 
Ruisleipa.
It is like a sour dough bread, but made of rye.
I have tried to make it multiple times past 20 years, but with little to now success.
 
Recently when Petronella came to visit, she brought some ruisleipa with her she had made.
It tasted and looked like a real thing.
 
So one day I taught her how to crochet and she taught me how to make this bread.
 

 
 
For all you finnish speakers...here is the recepie...if you want it in English, let me know and I can try to translate it.


RUISLEIPÄ

 Aito, hapan ruisleipä, tekemiseen (odotteluun) menee 3päivää + 1päivä + 8(-16) tuntia + 2tuntia + paisto 2 tuntia. Eli vaatii ajankäytön suhteen hieman suunnittelua, mutta on vaivan arvoista! Lopputulos on ihanat pinnasta halkeilevat limput! Aikojen suhteen ei tarvitse olla orjallinen, kunhan suurinpiitein menee oikein, niin tämä leipä palkitsee lopussa

 Juuri:
1rkl maustamatonta jogurttia
2dl kädenlämpöistä vettä
1dl ruisjauhoa
Sekoita ja peitä kulho liinalla. Aseta vedottomaan paikkaan seisomaan kolmeksi (3) päiväksi. Sekoitetaan vähintään 4 kertaa päivässä. Hapan tuoksu kuuluu asiaan kun maitohapot kehittyvät, ja seoksen kuuluu kuplia kunnolla kun se on valmista.

Taikina:
1½litraa vettä
2rkl merisuolaa

2kg ruisjauhoa

Hapanjuureen lisätään 1 litra kädenlämpöistä vettä ja 0,6kg ruisjauhoja. Sekoita. Aseta liinan alle seisomaan noin 15-20 tunniksi. Sekoittele muutaman kerran sinä aikana. Sekoita 2rkl merisuolaa ½litraan vettä ja lisää taikinaan. Sitten vaivaa taikinaan 1,4kg ruisjauhoja. Sekoita ja vaivaa hyvin voimakkaasti, tässä kohtaa apuri voi olla tarpeen kun omat kädet väsyy. Peitä ja kohota 8-16 tuntia, mitä pidempään annat kohota vedottomassa paikassa, sen happamampaa leivästä tulee. Kaada taikina ruisjauhotetulle alustalle ja jaa se neljään osaan. Muotoile leiviksi pellille ja kohota 2 tuntia. Pistele haarukalla ja paista 225 asteessa 45 minuuttia, sen jälkeen alenna lämpö 175 asteeseen ja paista vielä 50 minuuttia, vähän uunista riippuen… Kääri valmiit leivät pyyhkeisiin.